Noul plan al Europei pentru Grecia: măsuri urgente, reforme și un posibil Grexit provizoriu

Publicat: 13/07/2015, 07:00

Dacă summitul de duminică noaptea spre luni se dovedește concluziv, ar fi necesare „două sau trei săptămâni” ca un al treilea plan de ajutorare – în valoare de peste 80 de miliarde de euro – să fie pus pe picioare, adică „spre sfârșitul lui iulie”, a declarat un oficial european, în timpul reuniunii de la Bruxelles, scrie site-ul francez, care preia informații AFP și care prezintă pricipalele măsuri pe care Europa vrea să se le impună Greciei, inclusiv abandonarea unor părți de suveranitate, în schimbul unui eventual ajutor.

– Un Grexit provizoriu, avut în vedere

„În cazul unui eșec în găsirea unui acord, Greciei i se va propune să negocieze rapid o ieșire temporară din zona euro, cu posibilitatea de a-și restructura datoria”, se arată în acest document obținut de către AFP. Acest pasaj este pus între paranteze, pentru a se arăta că nu a obținut acordul tuturor miniștrilor și că le revenea șefilor de stat și de guverne să tranșeze. Este pentru prima dată când este evocată atât de clar o asemenea opțiune.

– Un nou plan de ajutorare în cifre

Eurogrupul a ajuns la un de acord atât asupra unei estimări a planului de ajutorare a Greciei – între 82 și 86 de miliarde de euro -, cât și să ceară Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Centrale Europene (BCE) să încerce să diminueze această anvelopă acționând asupra fiscalității grecești sau privatizărilor cerute Atenei.

– Fără o reeșalonare a datoriei pe termen scurt

În schimb nu a existat un consens asupra spionoasei probleme a sustenabilității și unei eventuale restructurări a datoriei grecești, pasajul fiind, de asemenea, pus între paranteze. „În contextul unui eventual program (…), Eurogrupul este pregătit să aibă în vedere posibile măsuri suplimentare în vederea unei ușurări a serviciului datoriei grecești, dacă va fi nevoie”, printr-o reeșalonare. În schimb, o reducere pur și simplu a datoriei este exclusă.

– Măsuri urgente

Documentul listează exigențele impuse de Europa Greciei și nici în acest caz nu a existat un consens asupra tuturora. Eurogrupul cere Atenei să legifereze de urgență în unele dosare fierbinți până miercuri, în vederea „reconstruirii încrederii” între creditori și autoritățile elene. Este vorba despre legiferarea cu privire la TVA, pensii, procedura civilă, independența Oficiului grec de Statistică. Aceste legi noi reprezintă o condiție prealabilă în vederea reluării negocierilor asupra unui plan de ajutorare.

– Reforme indispensabile

În cadrul acestor viitoare negocieri, „este necesar ca propunerile grecești de reforme să fie consolidate în mod considerabil, pentru a ține seama de puternica deteriorare economică și bugetară a țării”, se arată în document. Schematic, este vorba despre liberalizarea economiei, prin modificarea, de exemplu, a reglementărilor în vigoare în sectoarele energetic, al pensiilor, pieței muncii, a celor care privesc munca duminica, perioadele de soldare, brutăriile sau comerțul cu lapte. Eurogrupul a adăugat patru exigențe, și anume accelerarea privatizării, reducerea costurilor administrației, facilitarea activității de supraveghere a instituțiilor internaționale și impunerea unui drept al instituțiilor de a vedea proiecte normative grecești. În fine, este necesar ca Atena să revină asupra anumitor măsuri adoptate în urma victoriei electorale a Syriza (extremă stânga), la începutul lui 2015 (acest ultim punct nu a obținut consensul Eurogrupului).

– Impunerea abandonării unor părți din suveranitate

Eurogrupul cere Atenei să-și abandoneze părți din suveranitate, odată ce Greciei i se impune să prezinte instituțiilor anumite proiecte de lege înainte să fie trecute prin Parlament. „Este necesar ca Guvernul să consulte și să obțină acordul instituțiilor asupra oricărui proiect de lege în anumite domenii importante (…) înainte să-l supună unei consultări publice sau Parlamentului”, se arată în textul Eurogrupului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Imposibil prin lege pentru PENSIONARI. Decizia prin care se dă INTERZIS în România
O stațiune fără egal în România. Turiștii o iau cu asalt an de an
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×